Быстрый переход
31 октября 2023, 11:07
Деякі поради по обрізці  ГРУШІ:
 
Правильна обрізка грушевих дерев восени
 
Навіщо обрізати грушу ?
 
Формування крони. Фруктовим деревам для того, щоб вони давали гарний урожай, потрібні добре освітлення і циркуляція повітря у кроні. Обрізання дозволяє створити таку крону, а якщо вона буде належної форми, це сприятиме швидкому зростанню груші.
Для посилення плодоношення. Якщо правильно обрізати дерево, це стимулюватиме утворення більшої кількості квіткових бруньок. Така активація зростання квітів призведе до підвищення врожайності фруктового дерева.
 
Боротьба зі шкідниками та хворобами. Під час обрізання видаляються всі сухі гілки. Це запобігає розвитку захворюванням дерева та знищенню шкідників, які живуть на пошкоджених пагонах.
 
Підвищення якості плодів. Правильне обрізання дерева сприяє рівномірному розподілу поживних речовин, які також отримують плоди. Тому груші виростають чистими, великими, солодкими й соковитими.
 
Як обрізати грушу восени: загальні рекомендації
 
Плодове дерево можна обрізати після збору урожаю і аж до перших заморозків. Це найкращий час, коли дерево перебуває у спокійному стані. Для обрізання груші треба підготувати садові інструменти. Секатор має бути гострим і чистим, щоб не пошкодити дерево. Якщо обрізати дерево пилкою, вона повинна мати точні, гострі та рівномірні зубці.
 
В перший рік потрібно укоротити стовбур дерева, видалити вертикальні пагони, які називають «лідерами». Це необхідно для того, щоб груша не росла вгору, а бічні плодоносні гілки могли розростися і стати сильнішими.
Бічні гілки потрібно обрізати до першої бруньки для належного зростання.
Варто видалити всі хворі та сухі гілки, аби запобігти поширенню захворювань.
Формування крони. Необхідно визначитися з формою крони та обрізати непотрібні гілки. Варто рівномірно розподілити основні стовбури та пагони для оптимального покриття дерева.
 
На другий рік життя спочатку треба обрізати верхівку на 20-25 сантиметрів. Потім потрібно укоротити бічні гілки на 6-8 сантиметрів. Далі варто обрізати другий ярус, аби правильно сформувалися нижні гілки. Видаліть вертикальні гілки, щоб вони не заважали сонячному світлу проникати в нижню частину дерева. Не обрізайте гілки занадто близько до стовбура, бо це може призвести до його гниття. Потрібно обробити рани від обрізання садовим воском чи спеціальним засобом, щоб не занести інфекцію.
 
На третій рік життя необхідно продовжувати вкорочувати верхівку дерева. Також укорочуйте бічне гілля. Треба видалити всі викривлені, вертикальні й засохлі пагони. Дотримуйтеся балансу та послідовності в догляді за фруктовим деревом. Слідкуйте, щоб воно повністю отримувало достатню кількість світла від сонячних променів та поживні речовини. Варто стежити за тим, як росте груша після обрізання. Видаляйте всі молоді пагони, які можуть порушити форму крони.
 
Джерело: tsn. ua
 


цитата

Offline


13 ноября 2023, 00:35
Чи хтось з учасників і відвідувачів форума вирощує в себе азійські  сорти Груші ?  (на фото)
 

 

Трохи про цю групу сортів Груші із інтернету:
 
"Азійська — дещо незвична для наших садів груша, яка вже багато століть культивується на Сході. Багато хто її вважає китайською грушею, інші японською, але насправді ця культура паралельно розвивалася у Китаї, Японії та в Кореї. Сьогодні налічують тисячі відомих різновидів азійських груш, кожен різниться за формою, кольором та смаковими якостями. Всі вони є родичами Pyrus ussuriensis (груша уссурійська) і Pyrus pyrifoliа (японська піщана груша).
 
Завдячуючи першій, азійська груша має досить високий поріг морозостійкості: більшість сортів витримують морози до -30 °С. За формою плоду азійські груші поділяються на дві групи, одна з яких має круглу яблукоподібну форму, інша – звичну для нас, грушоподібну. Сорти японської селекції вирізняються круглою формою плодів (Chojuro, Kosui, Hosui, Imamuraaki, Nijisseiki, Niitaka, Okusankichi та інші).
 
Більшість сортів китайської селекції мають грушоподібну більш звичну для нас форму плоду (Hwa-hong, Shen-li, Tsu-li, Ya-li та інші). Корейські селекціонери приділяли увагу розмірам плоду, завдяки їм, були виведені сорти з вагою плоду понад 500 г до кілограма і більше (Hwangkeum, Bong-ri, Dеn-Bae, Рі-Rang, Olympia, New Century та інші). І все ж пальму першості в виведені більшості сортів впевнено тримає Японія. Японські сорти найбільш розповсюджені і культивовані у світі.
 
Самі японці поділяють сорти на дві групи. Більшість з них відносять до першої групи — Akanashi із характерними від коричнево-зеленого до коричневого або мідного кольорами плодів та зазвичай жорсткою шкіркою. Друга ж група — Aonashi — жовто-зелені груші, як правило з гладкою шкіркою плоду......

 
Азійська груша Секуї:
 

 

 

 


цитата

Offline


Наверх

Опции форума
Порядок отображения:
Общая статистика
Статистика форума
Присутствуют на сайте: 9, Зарегистрированных: 0
Нет
Темы: 60, Сообщений: 75905, Пользователи: 18980
Приветствуем нового пользователя, connoisseur
Есть новые сообщеня Нет новых сообщений Форум закрыт
Быстрый переход


Мы в соцсетях:

Присоединяйтесь и следите за нашими обновлениями!

Расскажите о нас всем!

Сегодня на форуме
ЗАПРОШУЄМО приємно і з користю провести вільний час!
Сонячний та теплий день у Садових центрах ВАШ САД!
Дендрологічна прогулянка 26 квітня за маршрутом
Багато корисної інформації  для любителів
Цікаві факти про кімнатні Фіалки-Сенполії